HomeWerkNieuwsOverContact

Over

  • Filosofie
  • Samenwerking
  • Johnny de Wit
  • Kyrah de Wit
  • Website

 

We bevinden ons in een fase waarin de computer en de kwast een samenwerkingsverband zijn aangegaan, verf omgezet wordt tot pixels, digitale camera’s hun intrede doen om een deel van het beeld te vangen en geavanceerde druktechnieken ervoor zorgen dat het werk zijn weg terugvindt naar de materiële verschijningsvormen ten tijde van de oude meesters. Ontwikkelingen die, na de nodige strijd, harmonieus samenwerken. De middelen zijn in de essentie niet van belang, juist de hand die deze middelen hanteert is bepalend. Een nieuw tijdperk laat wellicht kwast en verf evalueren, maar de emotie in het beeld kan alleen tot stand komen als er met gevoel gewerkt wordt. Ritme, kleur, compositie en doorlopende overwegingen vormen de emotie waarmee geresoneerd kan worden, een proces creërend waarin het werk de toeschouwer kan meenemen naar een dimensie waar tijd en middelen er voor een moment niet meer toe doen…

 

Johnny en Kyrah de Wit

English version of deWit2

 

Geïnspireerd door Kyrah’s zelfportretten begon in 2011 onze zoektocht naar een mogelijke samenwerking, waarbij het doel werd gesteld dat de identiteit van haar werk intact zou blijven. Processen werden onderzocht, structuren – waarbij verschillende materialen en middelen worden gebruikt zoals: verf, zeezout, papier, camera, foto’s, krijt, was, potlood, houtskool, stoffen, karton, water, zand, steen, glas, glazuur, hout, metaal en een nog altijd groeiende stroom aan middelen – werden aangemaakt. Al snel was duidelijk dat de chemie harmonieuze beelden voorbracht waarin wij ons beiden thuis voelden. Zo werd het thema 'Contemplatie' uitgewerkt.

 

Als elfde kind geboren op 10 december 1964 te Dordrecht, Nederland. Vanaf de eerste herinnering is er de fascinatie voor vertellingen; aandacht opeisende gebeurtenissen waaraan je je gewillig kan overgeven, meedrijvend naar gebieden vooralsnog onzichtbaar voor het oog. Observerend van een afstand, dan weer middenin de beweging, voortgetrokken door emoties. Of het nu gaat om verhalen genoteerd in schrift of dat deze door middel van muziek, dans of film tot stand komen, of in de verstilde expressies van sculpturen en schilderijen: allen voeden de manier van hoe hij naar de wereld kijkt, verruimt zijn bewustzijn en roept de drang tot creëren op. Het leven is een opeenhoping van gebeurtenissen, vol met verhalen die door verschillende disciplines weergegeven kunnen worden. Weliswaar verschillende disciplines, maar het proces is voor hem altijd hetzelfde: creëren, het laten ontstaan van iets nieuws. Een gevoel van vrijheid en leegte – waarin gedachten in alle rust geboetseerd kunnen worden – is voor hem noodzakelijk om inzichten te krijgen en groei te stimuleren, verbondenheid te verdiepen en nieuwe verbindingen te leggen. Vandaar ook dat hij zich niet wilt beperken tot één discipline; hij speelt – hoofdinstrument: conga’s en zijn liefde voor piano heeft ervoor gezorgd dat hij ook dit instrument voorzichtig aan het aftasten is – en componeert muziek, hij schrijft verhalen, schildert, ontwerp en heeft een grote voorliefde voor filosofie. John is op 2 juli 1987 met Susanne de Wit getrouwd, en op 5 november 1993 werd hun leven verrijkt met een dochter: Kyrah.

 

Geboren op 5 november 1993 in Dordrecht, Nederland. Kyrah was jong toen haar fascinatie voor verhalen ontstond – of het nu boeken, muziek, beelden of mensen waren. Ze leest bijna alles wat ze te pakken kan krijgen, vindt het leuk om mensen te observeren, vindt het heerlijk om naar kunst, oude gebouwen en films te kijken, en houdt van muziek luisteren; iets wat recent tot een liefde voor piano spelen leidde. Het enthousiasme voor fotografie is er al sinds ze een kleine Kyrah was, en op haar 15e verjaardag kreeg ze haar eerste professionele camera van haar ouders. Hierna veranderden zij en haar camera in een nieuwsgierig, piepend en klikkend wezentje met een lens als ogen – proberend zoveel mogelijk verhalen en emoties vast te leggen als ze kon.

 

Als je ontzettend onzeker bent, waarom zou je dan zelfportretten maken? Het begon als een manier om haar fotografievaardigheden te oefenen, iets wat geleidelijk aan een manier werd om zichzelf te uiten en zichzelf open te stellen op een manier die ze bij een mens nooit voor elkaar kon krijgen. Haar vader, John, had die onzekerheid door en geïntrigeerd door deze zelfportretten stelde hij voor om een samenwerking aan te gaan; wat resulteerde in de werken die op deze site staan.

 

 

Deze website is ontworpen en gemaakt door Susanne de Wit-Knoote.

 

Opmerkingen over deze website? Stuur een e-mail naar de webmaster.